Към началото Районът на Несебър Удобствата в хотела и цени Фото галерия  
Хотел ЛЕОНОР - Равда
 
`
???? ???????

Равда е известно като предпочитано място за детски, младежки и студентски отдих. Екологично чистият плаж и чистото селище с прекрасен въздух са важни условия за спокоен семеен отдих. 
В града и по плажната ивица изобилства с павилиони за бързо хранене, има също и крайпътни каравани с безалкохолни напитки, бира и скара. Могат да се купят пресни зеленчуци и плодове направо от местните производители. Постоянен автобусен транспорт осигурява връзка на Равда с Бургас, Несебър и Слънчев бряг. Маршрутни таксита, минибусове и таксита се движат по един и същ маршрут. Частен воден транспорт до Бургас и Несебър може да се договори с лодкарите.

Равда има свое открито минивлакче, пътуващо с малка скорост до близкия град Несебър и обратно. Частен залив с прекрасен изглед, кристално море с чудесен въздух, близо до градския живот и все още тихо място, разположено близо до Слънчев бряг – това е бързоразвиващият се морски курорт Равда.

 
????????? ??????

В землището на Равда е съществувал поселищен живот поне от преди две хиляди години. Важно свидетелство за това са двете тракийски могили, които се открояват ясно над равнинния терен в непосредствена близост до селото. Според Ал. Фол и К. Порожанов подобни изкуствени землени натрупвания покрай морския бряг са служели не само за надгробия на неизвестни представители на тракийската владетелска върхушка, но едновременно с това са били и „морски ориентири за плаващите кораби”. Преди няколко десетилетия, около рифовете в района на ВИФ, археолозите се натъкват на потънал кораб от първата половина на V в.пр.н.е., превозващ хиоски амфори - вероятно за наскоро изградения полис Месамбрия. В околностите на селото са открити и други находки, дело на древните хора. Така например, при изкопни работи, близо до Голямата могила, работниците попадат случайно на древен водопровод, който специалистите от Несебърския музей отнасят към късната античност /V-VI в./. Това важно съоражение с разкрити по-късно разклонения говори за много ранна урбанизация на територията, върху която лежи днешното село Равда. Предадените в музея фрагменти от антични амфори с печати, както и един аксос, покрит с доброкачествен черен фирнис, обогатяват представата ни за оживен поселищен живот в този район от много стари времена. Че тук е имало движение на хора и оживена търговска дейност през различни исторически периоди, показват и съхраняваните в музея монети, занесени там от равденски жители. Сред тях има единични екземпляри от IV в.пр.н.е., едната от които месамбрийска с глава на Мелса, както и римски от IV-V век. Наскоро в покрайнините на селото бе изкопана антична амфора с овъглени останки от човешки кости – явен знак на погребение с трупоизгаряне.

 
 
© 2012 Семеен Хотел ЛЕОНОР Всички права запазени